Søg
Filters

Alopecia

Er du ramt af alopecia?

Alopecia er en uforudsigelig hudsygdom, der kan ramme alle - uanset alder.

    

Alopecia – hvad er det?

Alopecia er en autoimmun hudsygdom, hvor kroppens eget immunforsvar angriber hårfolliklerne. Hårets vækstcyklus går i stå, og håret begynder at fælde. Alopecia findes i forskellige variationer, hvoraf alopecia areata, pletskaldethed, er den mest udbredte.
Alopecia starter ofte med et punktvis hårtab på hovedet. Hårtabet varierer hos den enkelte, og det ramte område kan ændre størrelse og omfang. Mistes alt håret på hovedet, betegnes tilstanden alopecia totalis. Mistes også alt håret på kroppen, kaldes tilstanden alopecia universalis. Alopecia diagnosticeres af hudlægen. Ofte på baggrund af blodprøver for at udelukke andre sygdomme.

Hvem rammes af alopecia og hvorfor?

Alopecia rammer oftere blandt personer, der er i slægt med mennesker med autoimmune lidelser. Det kan f.eks. være diabetes, lupus, sygdom i skjoldbruskkirtlen, cøliaki eller atopisk eksem. Kvinder og mænd rammes lige ofte af sygdommen. Alopecia kan komme når som helst, men i over halvdelen af tilfældende udvikler de første tegn sig før eller i 20års alderen.

Hyppigheden af alopecia er konstant og den samme over hele verden. Det er usikkert, hvorfor alopecia rammer, men den genetiske baggrund er typisk den bestemmende faktor. Andre indikatorer som stress og traume mistænkes for også at kunne udløse alopecia.
Kvinder kan rammes af androgenetisk alopeci, som er en kraftig udtynding af håret øverst på hovedet. Androgen alopeci er hormonelt betinget og kan som de andre typer af alopecia være arveligt.

           

   

Alopecia og behandlingsmuligheder

Der findes i dag ikke effektive behandlingsmuligheder mod alopecia. Det skyldes det faktum, at der er tale om en autoimmun lidelse. Behandling med binyrebarkhormon og lysbehandling er typisk de behandlingsmuligheder, der anvendes. Du kan opleve, at din alopecia hæmmes i en periode,  mens du er under behandling, men generelt kan man ikke sige noget om prognoserne for genvækst. Der forskes i udviklingen af nye behandlingsmetoder, som primært er baseret på anvendelse af immunpåvirkende stoffer.

Alopecia og tilskud til paryk eller anden hovedbeklædning

Er du ramt af alopecia, og oplever du det som en alvorlig belastning for din selvopfattelse og din livskvalitet, er der hjælp at hente. Den funktionsnedsættelse det er at miste store dele af sit hår eller alt sit hår, kan afhjælpes i væsentlig grad med paryk eller anden hovedbeklædning.
Alopecia defineres som en funktionsnedsættelse, når hudsygdommen er konstateret varig. Det betyder, at du kan søge tilskud hos kommunen til en paryk eller anden hovedbeklædning.  Tilskuddet bevilges af din kommune efter en konkret og individuel vurdering af din situation.
Paryk,tørklæde eller turban som hjælpemiddel
Alopecia er omfattet af det tilskud, du kan søge via Servicelovens §112. En paryk eller anden hovedbeklædning, der afhjælper din alopecia, er i denne sammenhæng et kropsbåret og personligt hjælpemiddel. Tilskuddet du får kan du anvende, hos præcis den leverandør, du vil. Du er velkommen til at kontakte Parykstedet tlf. 61167006 (Kirsten) eller tlf. 75722055 for råd og vejledning.